ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ

Η διαταραχή της υπογονιμότητας είναι ένα μεγάλο σύγχρονο πρόβλημα υγείας και αφορά και τα δύο μέλη του ζευγαριού.
Τα αίτια της ανδρικής υπογονιμότητας μπορεί να αφορούν την παθολογία των όρχεων, των αποχετευτικών οδών του σπέρματος, των επικουρικών αδένων. Μπορεί όμως να αφορούν ορμονικές δυσλειτουργίες ή ανοσολογικά προβλήματα. Δεν είναι όλα τα αίτια ιάσιμα και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που τα αίτια είναι αδιευκρίνιστα.

Η κυριότερη εξέταση για τον έλεγχο της αντρικής υπογονιμότητας είναι το σπερμοδιάγραμμα. Σε αυτή την εξέταση μελετάμε: τον όγκο του σπέρματος, την ρευστοποίησή του, την όψη, την χροιά, τη γλοιότητα, το pH, τον ολικό αριθμό σπερματοζωαρίων καθώς και τον αριθμό /ml, την μορφολογία των σπερματοζωαρίων, την κινητικότητα, τη ζωτικότητα, την ύπαρξη συγκολλήσεων καθώς και την ύπαρξη πυοσφαιρίων, ερυθρών και μικροοργανισμών. 

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή
Πρωί: 7:30-13:30
Απόγευμα:
18:00-20:00
Τετάρτη
Πρωί: 7:30-13:30
Σάββατο
Πρωί:
8:00-12:00

Οι βιοχημικές εξετάσεις που μπορούν να διενεργηθούν στο σπέρμα είναι: ακροσίνη, CK, ROS, ATP, Zn, κιτρικό οξύ, ACP, PAP, Mg, γGT, K, Na, φρουκτόζη, προσταγλανδίνες, ουδέτερη α-γλυκοσιδάση, L-καρνιτίνη, GPC.

Ανοσολογικές εξετάσεις: μέτρηση αντισπερματικών αντισωμάτων IgA, IgG.

Μικροβιολογικές εξετάσεις: καλλιέργεια σπέρματος για κοινά μικρόβια, μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα, χλαμύδια. Αντισώματα αίματος έναντι των χλαμυδίων τάξης IgG και IgG.
Άλλες εξετάσεις: Δοκιμασία κατακερματισμού DNA, Εντοπισμός μικροελλείψεων Υ χρωμοσώματος, Καρυότυπος ανδρικού γενετικού υλικού

Εξετάσεις Σπέρματος