ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πόσες ώρες πρέπει να είμαι νηστικός για να κάνω check up;

Είναι απαραίτητο να τηρήσουμε τουλάχιστο 10-12 ώρες νηστεία από τροφή (και χυμούς, καφέ, μαστίχες, καραμέλες), πριν την αιμοληψία. Καλό είναι να υπάρχει αποχή από αλκοόλ 2- 3 ημέρες. Το νερό δεν επηρεάζει καμία εξέταση.

 

Είναι απαραίτητο να έρθω πρωί για την αιμοληψία;

Οι αιμοληψία για τις πιο συνηθισμένες βιοχημικές εξετάσεις (σάκχαρο, χοληστερίνη, τριγκλυκερίδια, κλπ) καλό είναι να γίνεται πρωινές ώρες με τον εξεταζόμενο νηστικό τουλάχιστον για 6 ώρες. Επίσης κάποιες εξετάσεις επηρρεάζονται από την ώρα της ημέρας όπως π.χ. ο σίδηρος, η κορτιζόλη. Οι υπόλοιπες εξετάσεις μπορούν να γίνουν και το απόγευμα.

Για να κάνω εξετάσεις, πρέπει να κλείσω ραντεβού;

Όχι, δε χρειάζεται να κλείσετε ραντεβού. Όμως, καλό είναι να έλθετε στο εργαστήριο πρωινές ώρες, μέχρι τις 11:00 το αργότερο.

Υπάρχουν εξετάσεις που αλλάζουν κατά τη διάρκεια του 24ώρου έτσι ώστε αν δεν γίνουν τις πρωινές ώρες δίνουν διαφορετικά αποτελέσματα. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η μέτρηση του σιδήρου.

Για εμπύρετα ή επείγοντα περιστατικά οι εξετάσεις γίνονται άμεσα και χωρίς περιορισμούς

 

Επηρεάζει το κάπνισμα τα αποτελέσματα των εξετάσεων μου;

Με το κάπνισμα ενός τσιγάρου διεγείρεται ο μυελός και ο φλοιός των επινεφριδίων. Η γλυκόζη αυξάνεται σε 10’ και η αύξηση κρατάει 1 ώρα. Η αυξητική ορμόνη διπλασιάζεται σε 30’. Είναι προτιμότερο να μην καπνίσουμε πριν την αιμοληψία.

 

Μπορούμε να πάρουμε τα φάρμακα μας πριν την αιμοληψία;

Κάποια φάρμακα παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό ορισμένων ουσιών ή στην αντίδραση της ανάλυσης. Τέτοια φάρμακα είναι:

» Αγχολυτικά – υπνωτικά

» Σαλικυλικά (Ασπιρίνη – Salospir)

» Αντισυλληπτικά (προκαλούν αύξηση του σιδήρου, της ολικής χοληστερόλης και μείωση της HDL-χοληστερόλης)

» Αντιυπερτασικά – διουρητικά

» To αντιεπιληπτικό φάρμακο Epanutin

» Θυρεοειδικά

» Σιδήρου

 

Η έμμηνος ρύση (περίοδος) επηρεάζει τις εξετάσεις;

Η χοληστερόλη πέφτει κατά την ωορρηξία και ο σίδηρος πριν και κατά την ωορρηξία. Η αιτία της μείωσης του σιδήρου στη φάση αυτή, καθώς γενικότερα της χαμηλής τιμής σιδήρου κατά την αναπαραγωγική ηλικία των γυναικών, θεωρείται σήμερα ότι είναι ορμονική και δεν συνδέεται με την απώλεια αίματος. Οπότε η έμμηνος ρύση δεν επηρεάζει τις εξετάσεις.

 

Τι σημαίνει εξέταση γενική αίματος;

Η γενική αίματος περιλαμβάνει τη μέτρηση του αιματοκρίτη, της αιμοσφαιρίνης, των ερυθροκυτταρικών δεικτών, των ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων, του τύπου των λευκών αιμοσφαιρίων, των αιμοπεταλίων και κάποιων παραμέτρων των αιμοπεταλίων.

 

Πως γίνεται η εξέταση των ούρων;

Η γενική ούρων καλό είναι να γίνεται με τα πρώτα πρωινά ούρα. Αφού πλύνουμε την περιοχή με απλό σαπούνι, συλλέγουμε ποσότητα από τη μέση της ούρησης σε ουροσυλλέκτη. 10-15 ml είναι αρκετά. Τα ούρα πρέπει να προσκομιστούν σε χρόνο μικρότερο από 1 ώρα. Η τοποθέτηση στο ψυγείο (4° C) είναι απαραίτητη αν καθυστερήσει η μεταφορά.

 

Ο γιατρός μου σύστησε να κάνω εξέταση κολπικού εκκρίματος, χρειάζεται κάποια προετοιμασία;

Είναι προτιμότερο να πλυθούμε σπίτι μας από την προηγούμενη το βράδυ με το σύνηθες σαπούνι, που χρησιμοποιούμε για την ατομική υγιεινή μας. Θα αποφύγουμε σεξουαλική επαφή. Λήψη του κολπικού εκκρίματος μπορεί να κάνει ο γυναικολόγος ή ο μικροβιολόγος.

 

Ο γιατρός μου σύστησε να κάνω σπερμοδιάγραμμα και καλλιέργεια σπέρματος. Ποιους κανόνες πρέπει να τηρήσω;

Αποχή από σεξουαλική επαφή ή αυνανισμό 3-5 ημέρες. Αποφυγή χρήσης υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ. Σχολαστικός καθαρισμός γεννητικών οργάνων με σαπούνι και νερό. Σκούπισμα με αποστειρωμένη γάζα. Το σπέρμα συλλέγεται σε αποστειρωμένο κύπελλο (ουροσυλλέκτης), μετά από αυνανισμό, όχι διακεκομμένη συνουσία. Προσέχουμε να συλλέξουμε όλη την ποσότητα. Τους χειμερινούς μήνες τυλίγουμε εξωτερικά το κύπελλο με βαμβάκι και το μεταφέρουμε στο εργαστήριο προσέχοντας να μην εκτεθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η μεταφορά στο εργαστήριο πρέπει να γίνει το πολύ σε διάστημα μισής ώρας μετά τη λήψη.

 

Πώς γίνεται η συλλογή των ούρων 24ώρου;

Η συλλογή των ούρων 24ώρου γίνεται για διάφορες εξετάσεις. Για τον προσδιορισμό τους ενδέχεται να χρειαστεί να κάνετε ιδιαίτερη δίαιτα. Επίσης, μπορεί να χρειαστεί να προστεθεί στο μπουκάλι συντηρητικό των ούρων. Γι’ αυτό πρέπει να συνεννοηθείτε μαζί μας.

Η συλλογή ούρων 24ώρου γίνεται ως εξής;

Προμηθευτείτε από το φαρμακείο ένα δίλιτρο πλαστικό μπουκάλι για τη συλλογή ούρων 24ώρου.

Το πρωί, μόλις σηκωθείτε, ουρείστε στην τουαλέτα.(Δηλαδή, την πρώτη ούρηση δε θα τη βάλετε στο μπουκάλι)

Από την επόμενη ούρηση, όλα τα ούρα τα βάζετε στο μπουκάλι σε όλη τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας.

Τα τελευταία ούρα που θα βάλετε στο μπουκάλι θα είναι τα πρωινά της επόμενης μέρας.

 

Με δυο λόγια, κρατάτε όλα τα ούρα από το ένα πρωί μέχρι άλλο πρωί, πλην της πρωινής ούρησης της πρώτης μέρας.

Προσοχή! Αν παραλείψετε κάποια ούρηση ή αν σας χυθούν έστω και μερικά ούρα από κάποια ούρηση, το αποτέλεσμα της εξέτασης δε θα είναι σωστό.

Σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας της συλλογής, το μπουκάλι πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο.

 

Μπορούν να αποσταλούν τα αποτελέσματα;

Ναι, τα αποτελέσματα μπορούν να αποσταλούν με  e-mail ή ταχυδρομικά.

 

    Παίρνω Sintrom® κάθε πότε πρέπει να ελέγχω τον χρόνο προθρομβίνης (INR) ;

Για το πόσο συχνά πρέπει να ελέγχουμε το INR, δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση. Στην αρχή της θεραπείας με Sintrom , μέχρι να σταθεροποιηθεί το INR του ασθενούς μπορεί να το ελέγχουμε πολύ τακτικά π.χ. κάθε μέρα ενώ αν σταθεροποιηθεί το INR αραιώνουμε τις μετρήσεις και μπορεί να αρκεί μια φορά τον μήνα.Συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας.​

 

    Παίρνω φάρμακο για την μείωση της χοληστερίνης και φοβάμαι.

Οι στατίνες, τα γνωστότερα σε όλο τον κόσμο φάρμακα για τη μείωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL), έχουν σημαντικά οφέλη για τη μείωση του κινδύνου εμφράγματος και ισχαιμικού εγκεφαλικού λόγω θρόμβωσης, ενώ ο κίνδυνος παρενεργειών τους είναι σχετικά μικρός.Οι μόνες δυο μείζονες παρενέργειες σχετικά σπάνιες είναι ηπατική βλάβη και βλάβη σκελετικών μυών.    Για το συκώτι αρκεί ο περιοδικός έλεγχος των τρανσαμινάσων (SGOT , SGPT) ,3 με 4 φορές τον χρόνο ή όπως ορίσει ο θεράποντας ιατρός.

Για τους μύες η παρενέργεια καλείται ραβδομυόλυση και έλεγχουμε ένα ένζυμο την κρεατινική φωσφοκινάση (CPK).

 

    Παίρνω αντιβίωση , μπορώ να κάνω κάποια καλλιέργεια ;

Όχι κατά κανόνα, εκτός αν έχει ορίσει διαφορετικά ο θεράπων ιατρός.Γενικά για να πραγματοποιηθεί μια καλλιέργεια θα πρέπει να έχουν περάσει 5 μέρες απο την τελευταία δόση.

 

    Έχω καθυστέρηση ,ποιά εξέταση να κάνω για να δω αν είμαι έγκυος ;

Υπάρχουν 2 εξετάσεις για να δείτε αν είστε έγκυος.Η μια γίνεται στα ούρα και το αποτέλεσμα κρίνετε θετικό ή αρνητικό.Η άλλη γίνεται με το αίμα και μετρά ακριβώς τις μονάδες β-χοριακής γοναδοτροπίνης (β-hCG) για την πιστοποίηση εγκυμοσύνης .Για την μέτρηση στο αίμα της β-χοριακής γοναδοτροπίνη: η καταλληλότερη μέρα εξέτασης είναι μετά την 2η μέρα καθυστέρησης της περιόδου. Σε εξωσωματική γονιμοποίηση η καταλληλότερη μέρα εξέτασης είναι η 14η από την εμβρυομεταφορά.

 

    Υπάρχει εξέταση για να μάθω αν έχω το στίγμα της μεσογειακής αναιμίας ;

Ναι υπάρχει, μία απλή εξέταση αίματος που λέγεται ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης.Για την αξιοπιστία του αποτελέσματος ελέγχονται παράλληλα και ο σίδηρος(Fe) και η αποθήκη σιδήρου (φερριτίνη).

 

    Απο ποιά ηλικία πρέπει να κανω εξέταση για τον προστάτη (PSA) ;

Δεν υπάρχει σαφή διευκρίνηση στο όριο ηλικίας. Καλό θα ήταν να γίνεται απο την ηλικία 45-50 ετών και άνω. Σε ηλικίες κάτω των 45, δεν ενδυκνειται, αφού ο καρκίνος του προστάτη είναι σχετικά σπάνιος σε αυτές τις ηλικίες. Μόνο αν κάποιος συγγενής πρώτου βαθμού έχει διαγνωστεί με καρκίνο προστάτη, η εξέταση για τον προστάτη (PSA) έχει νόημα να γίνεται απο την ηλικία 40-45 ετών.Η συχνότητα ελέγχου είναι μία με δύο φορές τον χρόνο,​

 

    Πότε να κάνω γυναικολογικό ορμονικό έλεγχο ;

Όποτε σας έχει ορίσει ο ιατρός σας.Συνήθως σε κύκλο περιόδου 28 ημερών:

Για Προλακτίνη(PRL), Θυλακιοτρόπο ορμόνη (FSH), Ωχρινοτρόπο ορμόνη (LH), ανδρογόνα προτιμάται πρωινή αιμοληψία μεταξύ 2ης και 5ης ημέρας του κύκλου

Οιστραδιόλη (E2) την 14η ημέρα

Προγεστερόνη (PRG) την 21η ημέρα.​

 

    Φοβάμαι οτι μολυνθηκα με τον ιο HIV (AIDS) .Πότε να κάνω εξετάσεις ;

Το χρονοδιάγραμμα μεταξύ της μόλυνσης με τον ιο του HIV και της δοκιμασίας ανίχνευσης του στο αίμα είναι γνωστό ως «παράθυρο ορομετατροπής». Στο διάστημα αυτό δεν ανιχνεύονται τα αντισώματα του ιού HIV.Το ανοσοποιητικό σύστημα του καθενός αντιδρά διαφορετικά. Αυτό καθιστά δύσκολο να προβλεφθεί πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό το στάδιο.Με τα αντιδραστήρια 4ης γενεάς ανιχνεύεται η ορομετατροπή περίπου την 22η ημέρα μετα την λοίμωξη.

 

    Φοβάμαι οτι μολυνθηκα με τον ιο της ηπατίτιδας .Πότε να κάνω εξετάσεις ;

Όπως συμβαίνει και με τον ιο HIV ,υπάρχει το «παράθυρο ορομετατροπής».Ο χρόνος που ανιχνεύεται η ορομετατροπή είναι περίπου 45 με 68 ημέρες μετα την λοίμωξη.

 

    Υπάρχει εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β και πως θα μάθω αν το έχω κάνει στο παρελθόν ;

Υπάρχει εμβόλιο προστασίας για την ηπατίτιδα Β. Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος σε πρόσωπα αυξημένου κινδύνου και παρέχει προστασία για 20 περίπου  χρόνια. Για την εξακρίβωση ύπαρξης ανοσίας (έχει γίνει εμβολιασμός) γίνεται ο προδιορισμός τίτλου του αντισώματος επιφανείας της ηπατίτιδας Β (anti-HBs ή HBsAb) .